Gadgeturi


Top 15 funcţii ce au schimbat modul în care foloseşti telefonul
Accelerometrul
Accelerometrul va calcula acceleraţiile determinate de fiecare mişcare şi el va avea în vedere în permanenţă coordonatele telefonului (pe axele x, y şi z), atata timp cât nu-l dezactivăm intenţionat. Apoi, în funcţie de aplicaţie, va roti automat ecranul din poziţie orizontală (portrait) pe verticală (landscape), îţi va permite controlul asupra personajului din joc prin înclinarea dispozitivului în direcţia dorită ş.a.m.d. O aplicaţie specială ce are la bază accelerometrul este player-ul audio. În cadrul acestuia, s-a introdus aşa numita funcţie “Shake Control”, prin care treci la următoarea piesă prin simpla scuturare a telefonului.
Trackpad de navigare optic şi pad haptic
Joystick-ul tradiţional cu navigare în patru direcţii şi buton de confirmare a fost înlocuit, pe telefoanele de ultima generaţie, de trackpad-ul optic.


Padul haptic este mai limitat decât cel optic, dar mai spectaculos. Poate fi un mini-touchscreen de navigare ce îţi indică diverse acţiuni în funcţie de context (pad direcţional, lansare aplicaţii, control cameră foto etc.)

Business card scanner
Se foloseşte de camera foto pentru a captura imaginea unei cărţi de vizită. Datele de pe cartea de vizită se memorează în telefon, pe câmpurile alocate special (nume, prenume, ocupaţie, e-mail, telefon, adresă etc.). O aplicaţie similară cu aceasta este “Code Bar Scanner” pentru scanarea codurilor de bare.Comunicare prin NFC/RFID
Tehnologia RFID (identificare prin unde radio de joasă frecvenţă) este implementată de ceva vreme în telefoanele din Japonia. Cu ajutorul ei, utilizatorii pot folosi telefonul pe post de portofel electronic – plătesc cu el în magazine, chiar şi în mijloacele de transport.  

Antenă radio încorporată
Mai toate telefoanele au radio, dar majoritatea îţi cer să conectezi headset-ul pentru a asculta posturile FM. Ei bine, lucururile sunt pe cale să se schimbe, deoarece au început să apară telefoane cu antenă radio încorporată.


Senzor de proximitate
Este o facilitate mai puţin utilă, dar întâlnită pe multe dintre telefoanele de fiţe. Cu ajutorul senzorului de proximitate, poţi da pe silenţios telefonul prin simpla întoarcere a acestuia cu faţa în jos. La fel şi în cazul “ceasului deşteptător”, iar când apropii telefonul de ureche se va răspunde automat, fără ca tu să apeşi vreo tastă.Interfaţă multitouch
Succesul iPhone-ului a depins într-o proporţie de 90% de ecranul mare şi cu interfaţă multi-touch. Desigur, a contat şi faptul că display-ul s-a dovedit extrem de uşor de controlat, extrem de responsiv. Interfaţa multi-touch îţi asigură un control total şi plăcut asupra telefonului, fără să mai ai nevoie de tastele fizice. Este adevărat că în cazul redactării de texte, această interfaţă aproape că nu mai contează, iar tastatura virtuală, cel puţin până acum, nu a reuşit să egaleze gradul de precizie şi comoditate oferit de tastatura fizică QWERTY.Tuner TV integrat
Asiaticii se bucură de o mulţime de terminale cu tuner TV digital integrat. În Europa, standardul DVB-H este încă în faşă, astfel că achiziţionarea unui telefon cu o astfel de dotare reprezintă o alegere deloc inspirată.


 Pedometru, aplicaţii de fitness
Amatorii de mişcare în aer liber pot să-şi vizualizeze performanţele cu ajutorul aplicaţiilor de fitness. Există o mulţime de dispozitive care vin însoţite de astfel de programe. Ele îţi calculează paşii, distanţa parcursă,numărul de calorii arse şi multe altele. Precizia aplicaţiilor depinde de suportul hardware: dacă se bazează pe GPS sunt precise, dacă îţi calculează după anumite norme ar fi bine să nu te bazezi prea tare pe respectivele rezultate.


Aplicaţii “Eco”
Ultima tendinţă în domeniul tehnologic este trecerea la etapa în care, după ce aproape am distrus planeta, încercăm să aratăm că ne pasă de ea. În toate domeniile se renunţă la hârburi şi se adoptă noile produse ecologie. Inclusiv pe piaţa de telefoane mobile. Ce înseamnă asta? Materiale reciclabile, non-toxice, consum redus de energie, mai puţine hârtii (manualele vin în format electronic) şi, în curând, încărcător standard care se va potrivi la majoritatea telefoanelor. Asiaticii au mers chiar mai departe şi au lansat telefoane cu panouri solare.Touch focus
Este o facilitate apărută anul acesta la camerele foto integrate pe telefoanele mobile cu touchscreen. Alegerea zonei de focus se face prin atingerea ecranului cu degetul (sau stylus-ul) în locul dorit.
Busola digitală
Funcţia/aplicaţia “Digital Compass” (busolă digitală) joacă rolul busolei magnetice. Orientarea se realizează prin intermediul receptorului GPS, de unde se preiau informaţii legate de coordonatele geografice şi altitudine.
Control gestual
Controlul gestual este următorul pas după senzorul de proximitate şi pad-ul de navigare/tastele senzitive. Un telefon ce recunoaşte gesturile îţi permite controlul fără să existe un contact fizic. Spre exemplu, în momentul recepţionării unui apel, trecerea mâinii peste ecran pune telefonul pe silenţios.

Transmiţător FM
Telefoanele cu transmiţător FM sunt folositoare celor care au pe maşină casetofoane vechi, fără funcţii precum redare MP3 sau măcar CD. Cuplat la casetofonul din maşină, un telefon cu transmiţător FM va converti semnalul audio într-un semnal radio FM pe care casetofonul îl va recepţiona şi îl va transmite mai departe către boxe.Track ID
Este o aplicaţie introdusă de Sony Ericsson pentru a te ajuta să afli rapid cine cântă sau cum se numeşte piesa pe care o asculţi. Aplicaţia înregistrează o porţiune din melodie şi o trimite pe Internet către un server. Acesta compară bucata trimisă de pe telefon cu cele din baza de date existentă şi returnează apoi răspunsul. 


Se spune ca daca te afli departe de casa si ti-ai inchis cheile in masina, poti rezolva aceasta problema cu un simplu apel de pe telefonul mobil. Conditia este sa ai chei de rezerva (cu telecomanda), care se afla la indemana persoanei apelate. Ce trebuie sa faci? Roaga persoana apelata sa apropie cheile de telefonul ei, in timp ce tu iti tii telefonul la cca 20 cm distanta de masina. Celalalt apasa telecomanda cheilor, iar usa masinii tale se deschide. Functioneaza si cu usa portbagajului.

Sbarcea Constantin – XII G